Ak sa povie fašírky, každý si okamžite predstaví mleté maso. Tieto fašírky sú však vegánske, neobsahujú žiadne maso, dokonca ani vajíčko. Napriek tomu sú chuťovo úžasne a nabité proteínmi.
Základom je červená šošovica, ktorá je podľa mňa veľmi podceňovaná potravina. Táto vďačná strukovina je nízkokalorická, nabitá vitamínom B a železom. Obsahuje veľa vlákniny a je bohatá na proteíny. Čo je jej najvačšia výhoda – nemusí sa pred varením namáčať a varenie trvá okolo 10 minút! To určite ocenia všetci bodybuilderi a bodybuilderky 🙂
Recept je jednoduchý, tak poďme na to.
Recept na fašírky z červenej šošovice (cca 20 kusov):
Igrediencie:
- 250 g červenej šošovice (sušená)
- 2 mrkvy
- 1 hrnček cícerovej múky (napríklad countrylife múku kupite tu)
- 1 strúčik cesnaku
- 1,5 ČL soli
- 1 ČL kari korenia
- 1/3 hrnčeka nakrájaného kôpru (možno nahradiť inou bylinkou)
- 1 PL oregana
- čierne korenie
Postup:
- Šošovicu dáme do hrnca a zalejeme vodou cca 1 cm nad úroveň šošovice. Necháme variť, až kým nebude makká a nenapije všetkú vodu.
- K šošovici pridáme pol hrnčeka vody a rozmixujeme.
- Postupne pridáme nastrúhanú mrkvu, cícerovú múku, kari korenie, oregano, kôpor a soľ. Cesnak si nakrájame na drobno a pridáme do zmesi.
- Teraz len všetko poriadne premiešame. Zmes by mala mať tuhšiu konzistenciu, tak aby sa z nej dali robiť guličky. Pokiaľ je zmes riedka, pridáme trochu cícerovej múky.
- Na plech dáme papier na pečenie a formujeme guličky.
- Pečieme dohneda na 180 stupňov. Trvá to približne 25-30 minút.
- Necháme vychladnúť a môžeme jesť. Odporúčam so šalátom a (zdravým jogurtovým napríklad) dresingom.
Pokiaľ sa pýtate, odkiaľ mám kôpor, odpoveď je: z mraziaka. V lete treba pozberať úrodu (alebo nakúpiť na trhu) a čo vám zvýši, dať zamraziť. V zime poteší 🙂
Čo je to cícerová múka a kde ju kúpiť
Cícerová múka je vyrábaná z nepraženého cíceru. Je to výborné spojivo do fašíriek, kaší a koláčov. A samozrejme výborný zdroj proteínu. Určite si ju môžete kúpiť aj on-line, ja ju nakupujem v e-shope mojalekaren.